Camp de concentració de Rivesaltes (Rosselló)

Memorial Rivesaltes

Memorial Rivesaltes. Vista parcial del Camp

El passat 15 d’octubre (2015) el Primer ministre francès Manel Valls va inaugurar el Memorial del Camp de concentració de Rivesaltes (Camp Joffre), al Rosselló, amb la finalitat de no seguir amagant una realitat europea de llarga història.

La seva superfície és d’unes 640 ha i actualment està travessat pel TAV. Fa uns anys l’Exèrcit francès va intentar vendre els terrenys del seu Camp però la iniciativa local (Ajuntament, Consell General, Regió i diverses associacions) van aconseguir aturar, primer, i iniciar, després, un projecte de recuperació històrica.

És una realitat transfronterera ja que entre gener i febrer de 1939 més de 450.000 espanyols van travessar la frontera fugint de la desfeta republicana i esperant trobar acollida a la República francesa veïna. Aquesta acollida fou absolutament insuficient i indigne per a la condició humana. A part de les platges de la costa Vermella (Argelers de la Marenda, etc.), el camp Joffre de Rivesaltes va “acollir” una bona part d’aquests refugiats, quin concepte torna a estar dissortadament d’actualitat a Europa.

Aconsellem visitar la instal·lació que compta amb diverses instal·lacions (Sala d’actes, centre de documentació, exposició, etc.) de caràcter divulgatiu i de debat.

Vincle de text i vídeo d’un reportatge d’El País de 16 d’octubre de 2015.

Web del Memorial.

Per a més informació veure el suplement 3.465 de París Match, del 15 a 21 d’octubre de 2015.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s